1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕП гласува две важни предложения за нови регламенти: за новите ГМО и за посевния материал

ЕП гласува две важни предложения за нови регламенти: за новите ГМО и за посевния материал

И двете предложения няма да бъдат приети в рамките на този Парламент преди изборите

 

На 24.04.2024 Европейският парламент гласува две важни предложения за нови регламенти: за новите ГМО и за посевния материал. И двете предложения няма да бъдат приети в рамките на този Парламент преди изборите на 09.04.2024, но натискът да бъдат наложени беше изключително голям, информират от сдружение Агролинк.

На последното си пленарно заседание преди изборите Парламентът на ЕС одобри предложението на Европейската комисия за широко освобождаване от досегашните изисквания за оценка на риска, етикетиране и проверки на новото поколение ГМО - продукти на така наречените "нови геномни техники".

От Агролинк посочват, че това решение поставя ЕС пред още по-голямо дерегулиране, отколкото в САЩ. Одобреното законодателно предложение предоставя на корпорациите правото да пускат на пазара нови ГМО без какъвто и да е вид задължения за безопасност, мониторинг и отговорност, което излага на риск човешкото здраве, природата и правата на земеделските производители.

Светла Николова от АГРОЛИНК заяви: "Днешното гласуване е в противоречие с фундаменталния принцип на предпазливост, който беше в основата на европейската политика и подхода на ЕС към потенциално рисковите продукти. Освен това, ако предложението за дерегулация бъде прието, новото поколение ГМО вече няма да бъде обект нито на Директивата на ЕС за екологичната отговорност, нито на Протокола от Картагена, нито на Директивата за потребителите. Страните членки на ЕС няма да имат правото да взимат суверенни решения за земеделските политики и осигуряването на безопасна храна.“

Българските евродепутати не приеха доклада за дерегулиране на новите ГМО, което българската общественост оценява като добър знак за защита на фермерите и храната.

Предложението за дерегулация на Комисията сега се връща отново до европейските министри на земеделието в Съвета на ЕС, които досега го блокираха. На 7 февруари 2024 г., на последната среща на представителите на държавите членки, по време на която те обсъдиха позицията на Съвета на ЕС по досието, България, Белгия, Германия, Люксембург, Словения, Полша, Австрия, Словакия, Хърватия, Румъния и Унгария не подкрепиха тогавашния текст на Съвета.

Докладчикът на Европейския парламент Джесика Полфьорд обаче е за ГМО и за дерегулиране и само тя ще преговаря в Съвета, ако бъде избрана отново за евродепутат. Никой друг член на ЕП няма да се изкаже според сегашното тълкуване за демокрация в ЕП.

Гласуването за предложението за регламент на посевния материал защити вековната традиция и правото на земеделските стопани да обменят помежду си малки количества от собствения си посадъчен материал безплатно или срещу парично обезщетение - практика, която се практикува от поколения и укрепва устойчивостта и независимостта в селското стопанство. Резолюцията също така предоставя на земеделските стопани постоянен достъп до традиционни сортове, но днешното решение не успя да създаде ясна правна рамка за тази дейност, която е толкова важна за обществото като цяло.

EП отказа да запази сегашната клауза, която позволява на държавите-членки да забранят отглеждането на тяхна територия на сортове, които могат да навредят на здравето и околната среда, както и на традиционните селскостопански системи.

Според Агролинк, ЕП гласува за противоречащи си текстове: Размяната на семената между непазарни дребни стопани да не се счита за маркетинг, но същевременно дребните стопани трябва да имат същите задължения като на професионалните фермери като плащане на такси и регистрации.

Отварянето на пазара за хетерогенен материал или сортове за съхранение, защитени с патенти, по този начин потискайки правото на земеделските стопани да използват семена от собствената си реколта, без да се гарантира информация за съществуването на такива патенти.

ЕП отказа да се регулират сортовете, устойчиви на хербициди, напр. глифозат.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.