1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕП настоява за по-добро ползване на отпадните води

ЕП настоява за по-добро ползване на отпадните води

Страните от Европейския съюз трябва да разработят и приложат планове за спестяване на вода и повторната й употреба

Позиция за новите правила за събиране, пречистване и изхвърляне на градски отпадъчни води с цел по-добра защита на околната среда и човешкото здраве прие Европейският парламент. Докладът беше приет с 420 гласа "за", 62 "против" и 84 "въздържал се".
 
Депутатите искат пречистените отпадъчни води от градските пречиствателни станции да се използват по-мащабно, например в промишлени процеси и централни и охладителни системи. Страните от Европейския съюз трябва да разработят и приложат планове за спестяване на вода и повторната й употреба.
 
Приетият доклад включва по-строги изисквания за мониторинг на наличието в отпадъчните води на множество химически замърсители, включително така наречените вечни химикали, микропластмаси, патогени като вируси и бактерии и антимикробна резистентност.
 
През октомври 2022 година Европейската комисия внесе предложение за преразглеждане на директивата за пречистване на градските отпадъчни води, като я приведе в съответствие с целите на политиката на ЕС относно действията в областта на климата, кръговата икономика и намаляването на замърсяването. Законодателството е една от ключовите инициативи в рамките на плана за действие за нулево замърсяване на въздуха, водата и почвата. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.