1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Епидемията от антракс в югоизточните региони на Франция все още не е овладяна

Епидемията от антракс в югоизточните региони на Франция все още не е овладяна

До момента са засегнати 28 ферми, в които се отглеждат крави, овце и коне

Епидемията от антракс в югоизточните региони на Франция все още не е овладяна. До момента са засегнати 28 ферми, в които се отглеждат крави, овце и коне.

От началото на юни, когато беше регистриран първият случай, жертва на болестта са станали десетки животни. Според местните медии сегашната епидемия е най-всеобхватната от 20 години насам.

В началото на август от префектурата на департамента издадоха заповед, с която задължиха всички фермери в засегнатите общини да имунизират животните си, но това не е станало, тъй като има проблеми с доставките на ваксината. Испанската фирма, която я произвежда, е пред фалит и не е изпълнила поръчките.

Според земеделското министерство в Париж зарази с антракс се появяват редовно в определени региони на Франция, но досега случаите са били единични, като всеки път огнищата са били по-малко от 10. Експертите са на мнение, че за сегашната епидемия е виновна комбинацията от климатични и геологически фактори.

За заразените животни, оставени без лечение с антибиотици, болестта често протича с фатален край. Заразата е опасна и за хората и се причинява от бактерията Bacillus anthracis. Спорите на бактерията остават жизненоспособни в почвата десетки години и така заразяват растения, служещи за храна на животните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.