1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Какво слагат германците на трапезата за Коледа

Какво слагат германците на трапезата за Коледа

Какви са традициите

За разлика от нас, които на Бъдни вечер не консумираме животински храни, на трапезата на повечето германци на този ден се поднасят кренвирши и картофена салата. Това показват резултатите от представителна анкета, проведена по поръчка на сдружението на хранителната индустрия във Федералната република.
 
Още в началото на декември над 50 % от запитаните знаят, какво ще има за Бъдни вечер. Повече от една трета заявяват, че ще се придържат към класическото меню – кренвирши и картофена салата.
На второ и трето място се нареждат птичето месо с 13 на сто и фондю или раклет с около 12 %. Прави впечатление, че само 4, респективно процент и половина посочват, че основното блюдо ще бъде вегетарианско или веганско. Преди 2 години 5 % казваха, че ще сервират нещо вегетарианско, а веганска храна имаше за 2 на сто от анкетираните. Анализаторите на анкетата предполагат, че онези, които само от време на време консумират месо, правят изключение по празниците.
 
Половината от запитаните вече знаят какво ще има на масата на Коледната вечеря. За този ден традицията повелява да се поднесе птиче месо и тази година над 42 % от запитаните ще я спазят, въпреки птичия грип и свързаното с него поскъпване на продуктите. Най-популярна е печената гъска, следвана от патица и кокошка. Далеч назад остават свинското или говеждото печено – 15 % – и дивечът с 12 на сто. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.