1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС с нови правила за оценка на риска в областта на безопасността на храните

ЕС с нови правила за оценка на риска в областта на безопасността на храните

С новите правила гражданите на Европейския съюз получават достъп до всички научни изследвания и информации, предоставени от производителите по време на лицензирането на препаратите

От 27 март в сила са новите правила за повече прозрачност и устойчивост при оценката на риска в областта на безопасността на храните. Те бяха предложени от Европейската комисия през април 2018-та като отговор на гражданската инициатива за забрана на глифозат и други отровни пестициди.
 
С новите правила гражданите на Европейския съюз получават достъп до всички научни изследвания и информации, предоставени от производителите по време на лицензирането на препаратите. Разширява се и възможността обществеността да взима отношение по въпросите за оценка на риска. 
 
"Повече прозрачност при научната дейност в областта на храните ще засили доверието на потребителите", посочи по този повод комисарят по здравеопазване Стела Кириакидис. "Агенцията по безопасност на храните е благодарна на законодателите за шанса да покажем на хората как работим", допълни директорът на ЕФСА Бернхард Урл.
 
Всички информации ще бъдат публикувани на сайта на Агенцията, която ще провежда и обществени консултации. От своя страна ЕФСА ще получава достъп до всички изследвания, поръчани от производителите на препарати в процеса на лицензирането. Освен това ЕФСА ще провери на място дали лабораториите отговарят на заложените стандарти. 
 
От 1 юли 2022 година в управителния съвет на Агенцията ще има представители на държавите членки, гражданското общество и Европейския парламент. В момента се разработва общ план за комуникация по въпросите за риска, който ще гарантира систематичен подход при анализа на опасностите.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.