1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Евродепутатка с остра критика към Аграрния съвет

Евродепутатка с остра критика към Аграрния съвет

Според Нойхл голяма вина за забавянето на реформата на Общата селскостопанска политика има и португалското европредседателство

Аграрният съвет не се отнася с подобаващия респект спрямо Европарламента, смята германската народна представителка от групата на Социалдемократите Мария Нойхл. В интервю за немски аграрен портал тя определи поведението на земеделските министри като "изцяло неприемливо".
 
Според Нойхл голяма вина за забавянето на реформата на Общата селскостопанска политика има и португалското европредседателство, особено що се отнася до преговорите за тавана на директните плащания. Нойхл е докладчик в сянка за парламентарната група на Прогресивния алианс и твърди, че при тези дискусии не е зачетена ролята на Европейския парламент.
 
По думите на народната представителка министрите "по принцип" са отказали да обсъждат темата за задължителен таван на плащанията, оправдавайки се със съответните нареждания на техните държавни и правителствени ръководители. Нойхл е на мнение, че в случая министър-председателите нямат законодателна власт, а държавите членки трябва да приемат, че Парламентът е органът, който изработва законите. Затова сега остава старото разпределение на субсидиите, при което 80 процента от парите отиват в ръцете на едва 20 на сто от получателите. При тази несправедливост ОСП отново няма да успее да предотврати изчезването на малките ферми, изтъква Нойхл в интервюто.
 
За нея Аграрният съвет се вижда единствено в ролята на "пазител на статуквото" в полза на тези 20% получатели на субсидии. Още по-лошо е, че някои правителства смятат Общата селскостопанска политика за "система, която да помага на близки до властта олигарси и роднини". 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.