1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европейска конференция за предизвикателствата пред социалния диалог в сектор земеделие

Европейска конференция за предизвикателствата пред социалния диалог в сектор земеделие

Застаряването на работната сила - проблем в земеделския сектор

 

Застаряването на работната сила е един от най-големите проблеми в земеделския сектор. Това стана ясно на европейска конференция на тема „Предизвикателствата пред социалния диалог в сектор земеделие в новите страни-членки и страни кандидатки”, организирана от Федерацията на независимите синдикати от земеделието към КНСБ предаде Фокус. Конференцията е в рамките на проект „Миграция, заетост, социален диалог и предизвикателства пред социалните партньори от новите страни-членки и страни-кандидатки в сектор „Земеделие”, финансиран от Генерална дирекция „Заетост, социален диалог и равни възможности” на ЕК.

Данните на Федерацията на независимите синдикати от земеделието сочат, че заетите в аграрния сектор на възраст до 35 години са само 7 %, а 59 % от заетите са над 55 години. Сред причините за това са особеностите на земеделското производство, ниските доходи и неблагоприятните условия на труд в селските райони.

Продължителната безработица в отрасъла е 21 %, като в някои общини надвишава 35 %. Делът на живеещите в бедност е значително по-висок в селските райони – ниско ниво на заплатите, по-висока безработица и частична заетост. Живеещите в селата хора съставляват 67 % от бедното население в страната.

По думите на председателя на федерацията Светла Василева в селскостопанския сектор хората работят предимно на временен трудов договор, а голяма част работят въз основа на устни договорки. Така не се спазват условията на труд, а доходите в отрасъла са много ниски.

Наетите на трудов договор в селското, горското и рибното стопанство са 68 686 души. От тях в обществения сектор са 14 923 души, а в частния сектор са 53 763 души.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.