1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европейската сметна палата определя като неефективни контролните системи в селското ни стопанство

Европейската сметна палата определя като неефективни контролните системи в селското ни стопанство

Констатирани са съществени слабости във функционирането на системата ИСАК

Европейската сметна палата определя като неефективни контролните системи в селското стопанство на България. Констатацията фигурира в годишния доклад на палатата. Българския представител в нея Надежда Сандолова на България счита, че на практика може да й се наложи да връща пари, дадени за преки плащания през 2007 г., предаде БНР. Констатирани са съществени слабости във функционирането на системата ИСАК и по-конкретно в идентификацията на земеделските парцели и проверките за кои от тях наистина се полагат преки плащания.

Одитори на палатата са извършили целева проверка у нас. Инспектирали са 34 парцела, за които са получени субсидии, и са установили, че 12 от тях са необработваеми земи, покрити с храсти и дървета. Наред с извършените плащания за земи, за които не се полагат такива, от палатата са установили още случаи на прехвърляне на земи от една категория в друга, за да се получат субсидии за тях и надписване на площи.

България за първи път е обект на такава проверка на селскостопанските плащания като страна-членка. Проверката обхваща първата година след присъединяването ни – 2007 г. Проверена е била и Румъния, където също са установени нередности.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.