1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Фермери искат облекчаване на административните режими

Фермери искат облекчаване на административните режими

Административният проблем е голям в земеделието

 

Земеделските производители настояват за облекчаване на административните режими в сектора при следващото правителство. Това заяви председателят на Асоциацията на земеделските производители (АЗПБ) Ивайло Тодоров по време на организираната от асоциацията кръгла маса „Земеделската политика в основата на отговорното управление на България“. Според него трябва да бъдат премахнати редица регистрационни и лицензионни режими в селското стопанство. „Административният проблем е голям в земеделието и трябва да има обединяване на режими в един и да се извършва на едно гише“, каза Тодоров. По думите му в момента фермерите се занимават повече с административни процедури отколкото с производство.

В организираната от асоциацията кръгла маса участваха политици и екипите по земеделие на основните политически партии - ГЕРБ, БСП, Атака, НДСВ, Синята коалиция и РЗС, които представиха програмите си за селското стопанство пред агростопани. От управляващата коалиция единствено липсваше ДПС. Това е неуважение към производителите и политически нелогично защото управляват сектора вече два мандата, коментира Ивайло Тодоров. На кръглата маса присъстваха представители и на други браншови организации в земеделието – на зърнопроизводителите, птицевъди, Национална лозаро-винарска камара, млекопреработватели, млекопроизводители, свиневъди. Също представители на банки и застрахователни компании.

„ДПС е отговорна за лошото състояние на земеделието в момента и оставят тежко наследство на следващите управляващи“, каза Мирослав Найденов, от икономическия екип на ГЕРБ, който отговаря за селското стопанство и кандидат-депутат от листата за партията във Враца. Той отбеляза, че ГЕРБ поставя земеделието като приоритетен отрасъл. Според Найденов България от нетен износител на храни се е превърнала в нетен вносител. Отрицателното салдо в земеделието за 2008 г. е 200 млн. лв. ГЕРБ предлага създаването на Гаранционен фонд за кредитиране на производителите с миноритарно участие на световна банкова институция. Найденов посочи, че спешно трябва да бъдат отблокирани парите по САПАРД и да стартира идентификационната система за животновъдите и тяхното оземляване.

От Коалиция за България залагат в своята програма на безопасността на храните и устойчивото развитие на поземлените ресурси. Атанас Добрев от КБ посочи, че предвиждат създаване на Агенция за земята, която ще решава проблемите с поземлените отношения.

Борислав Ноев от Атака обясни, че поставят акцент на развитието на рибарството, където не е използван потенциала на страната. От партията искат връщане на българска земеделска продукция на руските и арабски пазари. Производителите, които изнасят продукция извън ЕС трябва да получават субсидиите, а не търговците, подчерта Ноев. Атака иска закриване на Фонд Земеделие, Разплащателната агенция, Държавната агенция по горите и Агенцията по рибарство и аквакултури. Идеята им е да бъдат обединени в агенция към МС.

От Синята коалиция смятат, че през 2009 г. дела на земеделието в БВП ще намалее още и ще е под 6%. Според тях делът на агросектора намалява прогресивно от 2001 г. насам с по 2-3% годишно. Синята коалиция иска да изгради национална аграрна политика и да създаде ефективно и конкурентоспособно земеделие. Моньо Христов от Обединени земеделци, които влизат в Синята коалиция подчерта, че ще търсят отговорност за управлението на ДПС.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.