1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Фермери протестират в Прага заради по-ниските субсидии от ЕС

Фермери протестират в Прага заради по-ниските субсидии от ЕС

Влошава се качеството на живота в селските райони според протестиращите

Повече от 4 хиляди фермери протестират днес в Прага срещу разликите между субсидиите за новите и старите страни-членки. Според Чешката аграрна камара новите страни получават около 60% от дотациите за 15-те в ЕС, като това ги поставя в неконкурентна позиция на пазара. Чешките фермери ще бъдат подкрепени от колегите си в Словакия, Унгария, Полша, Литва, Германия и Австрия.

Протестите в центъра на Прага ще продължат три часа и съвпадат с посещението на еврокомисаря Мариан Фишер Боел за европейската конференция за качеството на земеделската продукция и храните. Фермерите ще предадат на еврокомисаря своите искания за изравняване на плащанията най-късно до 2013 г., надявайки се този процес реално да започне още следващата година. Чешките фермери са изчислили, че получават между 50 и 58% от дотациите на колегите си в Австрия и Германия. Чувствително намаляват изкупните цени на млякото - около 8 крони или под 30 евроцента за литър, което покрива малко над половината от разходите. Повече от 15 хиляди работни места са застрашени от закриване. Влошава се и качеството на живота в селските райони според протестиращите.

Чешкият министър на земеделието Петер Гандалович определи протестите на фермерите като излишни, тъй като това нямало да промени цените на млякото, няма да се увеличат и субсидиите. В понеделник правителството обяви поредната финансова инжекция за сектора на стойност 2,8 млрд. към досегашните 16 млрд. крони.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.