1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Фермерите нямат достатъчно пари за есенната сеитба

Фермерите нямат достатъчно пари за есенната сеитба

Ще бъде засята с около 1 000 000 декара по-малко пшеница тази есен

Повечето зърнопроизводители не разполагат на този етап с достатъчно средства за новата сеитбената кампания, която трябва да започне на 25 септември, обясни пред Фокус председателят на Пловдивския съюз на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов. Поради тази причина се очаква да бъдат засети с около 1 млн. дка по-малко площи с пшеница тази есен. Причината е в ниските изкупни цени на зърното за хлебната пшеница - между 220-250 лв. за тон и слабия интерес към сделки. Освен това банките в условията на криза остават резервирани към даването на кредити за земеделие.

„Голяма част от колегите нямат достатъчно средства – отсега мога да прогнозирам, че качеството на реколтата от следващата година ще бъде по-ниско в голямата част. Очакванията са, че ще се бъдат засети 1 млн. дка по-малко площи с пшеница”, казва Вукодинов.

Подготовката за есенната сеитба на пшеницата и ечемика трябва да започне масово от 25 септември и да продължи до края на октомври.

Спрямо миналата година, през тази цените на торовете и на горивата са по-благоприятни за зърнопроизводителите. Торовете струват между 360 до 600 лв. за тон без ДСС, за разлика от миналата година, когато бяха два пъти по-високи.

Повечето производители се надявам, че ще получат директните плащания на площ през октомври. Европейската комисия реши тази година плащанията да започнат по-рано от 15 октомври заради кризата. „Ако субсидиите се забавят, количеството на пшеницата през следващата година ще е по-малко, по-лошо ще бъде и качеството”, коментира още той.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.