1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Фермерите ще използват субсидиите на глава животно предимно за закупуване на фураж

Фермерите ще използват субсидиите на глава животно предимно за закупуване на фураж

Помощта е недостатъчна за инвестиции, като разширяване на ферми и подобряване на стадата

Животновъдите ще използват субсидиите на глава животно, които се очаква да тръгнат до дни, предимно за закупуване на храна за животните си и за борба с кризата, в която се намира отрасълът. Това каза председателят на Националната асоциация на животновъдите в България Бойко Синапов, овцевъд от Кърджалийско, предаде  Агенция „Фокус”. „Надяваме се, че до 15 декември ще започне изплащането на субсидиите”, посочи той. Според Синапов, схемата е много подходяща за животновъдите за подпомагане на стопанствата им.

По думите му помощта в никакъв случай не може да бъде използвана за инвестиции, като разширяване на ферми и подобряване на стадата. „ Следващата крачка е колкото се може по-бързо по някакъв начин да работим и ние, и министерството, за изравняване на субсидиите ни с тези на колегите от съседните държави в Европейския съюз”, обясни той.

Според Синапов, проблемът „виртуални стада” в системата на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) не е изчистен изцяло и продължава да съществува. „Но това е ангажимент на проверяващите органи. Ние от бранша сме готови винаги на проверки и държим този, който използва средства, да е истински фермер",  обясни още Бойко Синапов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.