1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Финансовият ресурс по четири мерки на ПРСР вече е изчерпан

Финансовият ресурс по четири мерки на ПРСР вече е изчерпан

Аграрният министър пред парламентарната Комсия по земеделие и гори

Положението с Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) е тревожно. По четири от мерките финансовият ресурс на подадените проекти за целия период на програмата до 2013 г. е напълно изчерпан и дори е на дефицит, обясни министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на извънредно заседание на земеделската комисия в парламента, предаде  „Фокус”.

Напълно изчерпани са средствата по мерките 321, 322, 112, каза Найденов пред депутатите. По тези мерки са подадени проекти, чиято обща стойност надхвърля от бюджетите на мерките.

По мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” са подадени заявления на стойност в размер на 1,6 млрд. лв., а общият бюджет на мярката е едва 806 млн., така недостигът е 877 млн. лв.

Недостигът на средства по мярка 322 „Обновяване и развитие на населените места” е около 50 млн. лв. По мярката има право да се ползват 326 млн. лв., а са приети проекти за 375 млн. лв. Недостигът по мярка 112 „Създаване на стопанства за млади фермери” е повече от 65 млн. лв. Там са подадени проекти за 265 млн. лв. Освен това по най-атрактивната мярка 121, недостигът на средства в частта на мярката за закупуване на техника, е повече 35 млн. лв. Мярката в тази й част ще бъде спряна за прием.

Има различни варианти за реакция при това положение, обясни министърът. Могат да започнат преговори с ЕК за прехвърляне на средства от непопулярни мерки на програмата към по-популярни. Шест месеца обаче ще продължи преговорният процес, обясни Калина Илиева, изпълнителен директор на ДФЗ.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.