1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Фонд за пенсиониране на земеделските производители

Фонд за пенсиониране на земеделските производители

Заместник-социалният министър Христина Митрева подкрепя идеята

Нужно е да бъде създаден фонд за пенсиониране на земеделските производители, стана ясно на европейска конференция на тема „Предизвикателствата пред социалния диалог в сектор земеделие в новите страни-членки и страни кандидатки”, организирана от Федерацията на независимите синдикати от земеделието към КНСБ предаде Фокус. Регистрираните земеделски производители, които се осигуряват за пенсия, са 43 902 от общо 128 542. По време на откриването на конференцията заместник-социалният министър Христина Митрева подкрепи идеята за създаване на такъв фонд.

Средният осигурителен доход на шестмесечието на 2009 г. на осигурените лица в сектора, наети по трудов договор е 414,38 лв. – по данни на синдикатите. Работната сила в земеделието следва низходяща тенденция на броя на стопанствата. В предходната година лицата, за които земеделието е източник на доход, намаляват с около 14 %. Намаление не се наблюдава единствено във възрастовата група над 74 години.

Междувременно стана ясно, че „Напоителни системи” ЕАД са сред най-проблемите звена в отрасъла, в които плащанията на заплати ежегодно закъсняват с по няколко месеца поради синхронно недофинансиране и изпълнение на сключените договори с Изпълнителната агенция по хидромелиорации към МЗХ.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.