1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Фонд „Земеделие” ще компенсира земеделските стопани за напълно пропаднали площи през 2009 г.

Фонд „Земеделие” ще компенсира земеделските стопани за напълно пропаднали площи през 2009 г.

Кандидатстването ще става по предоставен от МЗХ регистър


От 1 март до 20 април 2010 г. започва приемът на документи за Държавна помощ за компенсиране на загубите на земеделските производители за напълно пропаднали площи в следствие на неблагоприятни климатични условия – суша и градушка през 2009 г. Крайният срок за изплащане на държавната помощ е 28-ми май 2010 г. Документи се подават в отделите „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане” към Областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие” по място на извършване на стопанската дейност.

Одобреният финансов ресурс с решение на Управителния съвет на ДФ “Земеделие” от 22 декември 2009 г. за изплащане на държавната помощ е в размер на 1 684 966 лв.

Кандидатстването ще става по предоставен от МЗХ регистър на издадени протоколи на земеделски производители за 100 % пропаднали площи от настъпило неблагоприятно климатично събитие - суша и градушка през 2009 г. по видове земеделски култури. Общо пропадналите площи през 2009 г. са 51 150 декара.

За суша се подпомагат културите: пшеница, ечемик, царевица за зърно и маслодаен слънчоглед в засегнатите области: Бургас, Варна, Добрич, Плевен, Пловдив, Стара Загора, Шумен и Ямбол.

За градушка се подпомагат културите: пшеница, ечемик, ръж, царевица за зърно, маслодаен слънчоглед, кориандър, зимна маслодайна рапица, захарна царевица, градински грах, пипер, лук, краставици, домати, пъпеши, дини, зеле и лозя в засегнатите области: Добрич, Монтана, Плевен, Пловдив, Стара Загора.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.