1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Франция е против съкращения на директните плащания

Франция е против съкращения на директните плащания

Подкрепа в стремежа за запазване на аграрния бюджет Макрон получи и от агрокомисар Януш Войчеховски

За запазване на размера на директните плащания ще се бори френското правителство. В изказване пред медиите президентът Еманюел Макрон изтъкна, че в никакъв случай няма да се съгласи на съкращенията, предлагани от Европейската комисия.
 
Френският държавен глава смята, че бюджетната дупка, отворила се след напускането на Великобритания, не бива да се запълва чрез прехвърляне на средства от бюджета на Общата селскостопанска политика.
 
"Много се борихме и успяхме да подобрим предложението от Брюксел, но то все още не ни удовлетворява", каза Макрон. Относно преговорите с Лондон той е песимист и не е сигурен дали до края на годината действително ще има търговско споразумение. Според френския президент преговорите ще бъдат много трудни, а британците твърдо ще отстояват своята позиция, особено по въпроса с риболова.
 
Подкрепа в стремежа за запазване на аграрния бюджет Макрон получи и от агрокомисар Януш Войчеховски. Според комисаря само така ще е възможно да се постигнат целите на зелената сделка. Освен това Войчеховски предлага фермерите да получават подкрепа и от кохезионния фонд, например при щети, нанесени от африканската чума по свинете.
 
Единни са и френските фермерски организации, които в общо комюнике настояват в следващата многогодишна финансова рамка за селското стопанство да бъдат заделени минимум 375 милиарда евро.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.