1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Франция и Германия са на различни позиции по отношение на глифозата

Франция и Германия са на различни позиции по отношение на глифозата

Европейската комисия ще предложи компромисен вариант от 5 години

Непосредствено преди решаващото гласуване за хербицида глифозат все още не е ясно на коя страна ще застанат Франция и Германия. Париж сигнализира, че няма да подкрепи нов 5-годишен срок, докато Берлин най-вероятно отново ще гласува с "въздържал се", коментират от Брюксел.

В сряда френският министър на околната среда Николá Юло заяви в телевизионно интервю, че страната продължава да настоява за срок от най-много три години. Ако на заседанието на Постоянният комитет по растения, животни, храни и фуражи се появи друго предложение, Париж ще го отхвърли, подчерта министърът. Според него тригодишният срок бил достатъчен да се разработят нови алтернативи.

В германското правителство няма ясна позиция по въпроса, тъй като двете отговорни министерства – на околната среда и на земеделието – са на противоположни мнения. Докато екоминистърът Барбара Хендрикс настоява за забрана на глифозата, Кристиан Шмит иска да се удължи разрешителното. Затова и този път страната ще гласува с "въздържал се".

На заседанието Европейската комисия ще предложи компромисен вариант от 5 години, след като доскоро искаше двойно по-дълъг срок. В това предложение засега не е предвидена забрана след изтичането на срока. Възможно е обаче Комисията да се съгласи с предложението на Франция за три години. Целта на Брюксел е да намери решение, което да получи подкрепата на квалифицирано мнозинство. Все още обаче не е ясно как ще гласуват другите държави.

Зелените в Европарламента подложиха Комисията на остра критика. Според тях тя няма интерес да въведе ограничения за използването на отровни вещества в земеделски земи. Природозащитниците настояват за незабавна забрана на глифозата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.