1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Франция протестира срещу ЕС-закон за рециклиране

Франция протестира срещу ЕС-закон за рециклиране

В спора мандрите получават подкрепа и от правителството

Френските мандри са готови да излязат на барикадите, за да се противопоставят на подготвяния европейски закон за рециклирането на опаковките на хранителните стоки. Според тези правила традиционната дървена кутия, в която се продава сиренето камамбер, ще бъде забранена.
 
В спора мандрите получават подкрепа и от правителството. Министърът по европейските въпроси Лоранс Бун и редица френски евродепутати обявиха, че няма да приемат новия закон, който цели до 2030 година всички опаковки да станат рециклируеми. По думите на Бун атаката срещу дървените кутии за камамбера е "карикатура" на европейското законодателство, и то в навечерието на следващите избори за Европарламент. Съюзът няма нужда от подобни мерки, а трябва да се върне към прагматичния реализъм, изтъкна тя.
 
Засега индустрията не е разработила метод за рециклиране на опаковките от дърво, а търсенето на такъв в сегашния момент е прекалено скъпо, френски посочват народни представители в Европейския парламент. Затова те са внесли искане за промяна в закона, която да изключи опаковките от дърво и восък от задължителното рециклиране.
 
Целта на подготвяния регламент е да се намалят отпадъците от опаковки, тъй като в момента всеки жител на Европейския съюз ежегодно произвежда 190 килограма такива отпадъци. Проектът беше приет от комисията по околна среда в края на октомври, а гласуването в пленарната зала е насрочено за идната седмица. След това започват преговорите между Европарламента и държавите членки. 
Ако се приемат предложените от френските депутати промени, те ще засегнат и дървените кошнички за ягоди и стриди, както и восъчните обвивки за някои видове сирена. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.