1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Френски съд забрани изграждането на големи резервоари

Френски съд забрани изграждането на големи резервоари

Все по-честото засушаване през лятото се превръща в голям проблем за френските фермери

Съд в западна Франция забрани изграждането на 15 големи водни резервоари, срещу които имаше протести от страна на природозащитни организации и малки фермери. С тези съоръжения няколко големи стопанства искаха да се подсигурят срещу периоди на засушаване.
 
Решението е на административния съд в град Поатие, който отсъди, че планираните резервоари, които трябваше да побират по над 3 милиона кубически метра вода, не са съразмерни с актуалното водоползване от страна на селското стопанство. Според магистратите проектите са изработени на базата на данни отпреди 20 години и в крайна сметка биха довели до изпомпването на по-големи от необходимите количества подпочвени води.
 
Съдът подчертава също така, че в проектите за резервоарите е била заложен принципът зимното водовземане да замести вземането, което досега се правеше през лятото. Целта не е вземането да се увеличи, а да се премести от сухите лета към зимите, когато има повече валежи. Този принцип обаче не е спазен при планираните резервоари, изтъкват магистратите и посочват, че и при самото планиране има нередности. 
 
Все по-честото засушаване през лятото се превръща в голям проблем за френските фермери, което през последните години доведе и до ограничения за водоползването. Срещу резервоарите има и голямо недоволство от страна на екологичните организации. При демонстрация край градчето Сент Солин в западна Франция преди няколко месеца се стигна до сблъсъци с полицията, при които имаше редица ранени. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.