1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Г 20 със стратегия за глобалната реколта от пшеница

Г 20 със стратегия за глобалната реколта от пшеница

Предвижда се глобалните добиви от културата да се увеличават всяка година с 1,6 %

Агрономи и учени от 20-те най-развити държави представиха на среща в Истанбул научната си стратегия за повишаване на световното производство на пшеница. 

Така наречената "Инициатива за пшеницата" предвижда глобалните добиви да се увеличават всяка година с 1,6 % спрямо реколтата от 2010-та. Така според учените ще може да се задоволи търсенето, което до 2050 година ще се увеличи с 60 на сто вследствие на ръста на световното население.

За целта трябва да се оптимизират както сигурността на добивите и ефективността при използването на природните ресурси, така и устойчиви и екологични производствени методи, изтъкват учените.

Публикуваният план е резултат на дискусия, в която през годините са участвали експерти от цял свят, и която обхваща краткосрочни и дългосрочни приоритети. Според участниците в срещата, стратегията представлява крайъгълен камък в осигуряването на прехрана за човечеството.

Глобалната "Инициатива за пшеницата" бе основана през 2011 година от министрите на икономиката на Г20. В момента в нея участват 16 държави, 9 частни фирми за производство на посевен материал и два международни научноизследователски центъра.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.