1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Гаранционен фонд по ПРСР ще обезпечи кредити за 1,3 млрд. лева

Гаранционен фонд по ПРСР ще обезпечи кредити за 1,3 млрд. лева

Снимка:

Те ще се отпускат по мерки 121, 122 и 123

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и главният изпълнителен директор на Българската банка за развитие Асен Ягодин подписаха споразумение за създаване на гаранционен фонд по Програмата за развитие на селските райони в МЗХ. Със заем в размер на 335 млн. лв. се  осигуряват средства за създаването на гаранционния фонд, 265 млн. лв. от тях трябва да бъдат възстановени от Европейската комисия, а останалите средства са българско съфинансиране.

Очаква се гаранционният фонд да обезпечи кредити за 1,3 млрд. лева, което е целият финансов ресурс по ПРСР до края на 2013 г., каза министърът. Кредитите ще се отпускат по мерки - 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”, 122 „Подобряване на икономическата стойност на горите” и 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”. Това са най-привлекателните и ефективни мерки за бенефициентите, посочи министърът и напомни, че България очаква нотификация от Брюксел за прехвърляне на допълнителни средства по 121-а мярка.

От своя страна директорът на Българската банка за развитие Асен Ягодин информира, че 80% от кредита ще бъдат покрити по гаранционната схема и само 20% от бенефициента. Това са силно облекчени условия, с цел да се възползват максимално много бенефициенти, каза още той. Малките и средни предприятия са във фокуса на нашата банката, допълни Ягодин. Гаранционната схема на фонда ще е до края на 2015 г.

До 15 януари 2012 г. е срокът за изработването на окончателните параметри на гаранционните схеми, до 15 март ще трябва да се изберат банките партньори и до 15 април да стартират схемите, информира Ягодин.

На подписването днес присъстваха и зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова и директорът на Дирекция „Развитие на селските райони” към МЗХ Никола Христов.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.