1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Германия не бърза с ратификацията на СЕТА

Германия не бърза с ратификацията на СЕТА

Споразумението с Канада беше подписано през октомври 2016 година

Германският Бундестаг се обяви срещу по-скорошна ратификация на споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада. С голямо мнозинство депутатите в Берлин отхвърлиха съответното предложение, направено от групата на Свободните демократи. В него се настояваше за точно определен срок, в който ратификацията да стане факт.

Мнозинството народни представители беше на мнение, че преди да се тръгне към ратификация на споразумението, трябва да се изчакат решенията на Германския конституционен съд, както и на Европейския съд в Люксембург, пред които има заведени дела относно законосъобразността на СЕТА.

Либералите обвиниха партиите от правителствената коалиция, че с отказа си да подкрепят тяхното предложение са пропуснали един добър шанс да дадат ясен сигнал, че в тези трудни времена застават зад една свободна търговия, основана на взаимнопризнати правила.

Споразумението с Канада, което отменя повечето мита и други търговски препятствие беше подписано през октомври 2016 година. През февруари 2017-та Европарламентът даде своето съгласие, а Канада и няколко европейски страни вече го ратифицираха. От септември миналата година договорът действа временно за целия Европейски съюз, но до окончателното му влизане в сила той се нуждае от ратификацията на всички национални парламенти. Сред най-отявлените противници на СЕТА в момента е новото италианско правителство, което наскоро обяви, че страната няма да даде съгласието си, тъй като италианските хранителни продукти с географско наименование не били достатъчно защитени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.