1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Гласуваха на второ четене промените в Закона за защита на растенията

Гласуваха на второ четене промените в Закона за защита на растенията

Въведени са санкции за нарушения на изискванията на регламента

Народното събрание гласува на второ четене промените в Закона за защита на растенията. В мотивите към законопроекта е записано, че с измененията се осигурява пълно съответствие на националното с европейското законодателство в областта на продуктите за наторяване и продуктите за растителна защита.

Единствено изказване направи народният представител от „Възраждане“ Даниел Петров. Той посочи, че от „Възраждане“ категорично ще подкрепят този законопроект и обясни, че няма нито едно отрицателно становище, което да е постъпило във времето от представяне на законопроекта до сега.

По думите му с него се въвежда изискване за задължителна сертификация, предвидена в европейския регламент, която би струвала на бизнеса пет цифрена сума и допълни, че освен нея има ежегодна такса, която е на приблизително същата цена. Петров констатира, че явно бизнесът е съгласен да плати тези пари и изтъкна като позитивен фактът, че въпросният сертификат е един от най-високите, с който се задава изискване към производителите и търговците да ползват най-високо качество продукти.  

Със законопроекта се въвеждат мерките по прилагане на европейски регламент за определяне на правила за предоставяне на пазара на ЕС на продукти за наторяване и за изменение на регламенти. Посочени са задълженията на икономическите оператори, свързани с предоставянето на документи и информация на инспекторите по растителна защита. Въведени са санкции за нарушения на изискванията на регламента. В допълнителните разпоредби се предлагат дефиниции за понятията „Акредитирана лаборатория“, „Неорганични торове“, „Торове", „Торове, подобрители на почвата, биологично активни вещества, хранителни субстрати, предназначени за употреба само при саксийни растения“.

Според приетите текстове Българската агенция по безопасност на храните е орган за надзор на пазара на ЕС на продуктите за наторяване. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.