1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Хърватия удължава мораториума за продажба на земя на чужденци

Хърватия удължава мораториума за продажба на земя на чужденци

Той влезе в сила с присъединяването на Хърватия към Европейския съюз и имаше за цел да предпази фермерите от глобалната конкуренция

Хърватският мораториум за продажбата на селскостопански площи на чужденци ще бъде удължен, съобщиха правителствени източници в Загреб. Съответното искане ще бъде внесено в Европейската комисия до края на октомври.
 
По думите на заместник-министъра на земеделието в момента документацията се превежда и скоро ще бъде изпратена в Брюксел. Издаденият през 2013 година мораториум изтича догодина.
 
Той влезе в сила с присъединяването на Хърватия към Европейския съюз и имаше за цел да предпази фермерите от глобалната конкуренция. По-късно Европейската комисия даде на Загреб възможност да го удължи еднократно с три години.
 
През юли тази година депутатите от Хърватската земеделска партия се оплакаха, че правителството не предприема нищо, за да удължи срока на ограниченията. Тогава от партията предупредиха, че ако мораториумът не бъде продължен, това ще отвори вратите за чуждестранен капитал, с който фермерите в страната няма да могат да се конкурират. Опасенията са, че големи площи, които в момента стоят необработени, ще попаднат в ръцете на аграрни концерни от чужбина, тъй като земята в Хърватия е много по-евтина, отколкото в другите държави от Европейския съюз.
 
По официални данни обработваемата площ в страната е с размер на 3 милиона хектара, а пазарната й стойност е над 9 милиарда евро, една от най-ниските в цялата Общност. Един хектар струва средно 2800 евро, по-евтино е само в Румъния с 2700 и Естония с 1900 евро.
 
Новите страни членки имат различен подход спрямо продажбата на селскостопански площи. Унгария промени конституцията си, за да забрани продажбата на чужденци. В Словения, Румъния, Балтийските държави и Дания действат закони, които също ограничават продажбите. България, Словакия, Унгария, Латвия и Литва поискаха удължаване на съответните мораториуми, които обаче бяха отхвърлени от Европарламента с аргумента, че нарушават правилата за свободна конкуренция.
 
След края на хърватския мораториум, когато и да настъпи той, чужденци все пак ще могат да купуват земя, посочват от опозицията в Загреб. Единственият начин това да не се случи е страната да излезе от Европейския съюз.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.