1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Хасковските ветеринари протестират връщайки инструментите си

Хасковските ветеринари протестират връщайки инструментите си

Прекратяването на дейността им, ще създаде проблеми, освен за здравето на животните, но и по регистрацията на нови селскостопански производители

Ветеринарни лекари от областта връщат техниката и инструментите си на Регионалната ветеринаро-медицинска служба съобщи dariknews.bg. По този начин символично протестират срещу това, че все още не са подписали индивидуални договори. А това ще стане възможно след сключване на нов рамков договор с Министерство на земеделието.

Договор до момента не е подписан по ред причини, едната от които - променените финансови параметри, с които средствата за практикуващите ветеринари ще бъдат намалени с около 30 %. Това твърди д-р Калоян Лучански, председател на Съюза на ветеринарните лекари в Хасково. Днес той първи върна техниката и инструментите си в регионалната служба, получени по силата на миналогодишния договор. До момента това са направили още трима негови колеги, а в областта има 60 ветеринарни участъка. Ветеринарите връщат маркировъчни клещи, ваксини, марки, лаптопи, принтери.

Прекратяването на дейността им, ще създаде проблеми, освен за здравето на животните във фермите, но и по регистрацията на нови селскостопански производители. Доктор Лучански поясни, че от НВСМ ще задължат държавните ветеринари от регионалните служби да изпълняват дейностите на частнопрактикуващите, но това според него е незаконно, защото те не могат да извършват проверки срещу нещо, което контролират.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.