1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Хоган обеща помощ за Ирландия

Хоган обеща помощ за Ирландия

Ирландското селско стопанство ще бъде сред най-засегнатите след Брекзит

В случай на Брекзит без сделка Европейският съюз ще помогне на ирландските фермери. Това обеща агрокомисар Фил Хоган след запитване от страна на Ирландския земеделски съюз.

Ирландското селско стопанство ще бъде сред най-засегнатите, ако Великобритания напусне Европейския съюз без сделка. В такъв случай фермерите там могат да разчитат на средства от фонда за предотвратяване на пазарни кризи, изтъкна Хогън. Подкрепата може да се изрази в по-големи директни плащания, по-лесен достъп до банкови заеми и поемане на част от разноските за частното складиране на продукция. Подобни инструменти бяха предоставени и заради руското ембарго, както и при кризата с болестта "луда крава", припомни комисарят след срещата си с президента на ирландската фермерска организация Джо Хийли. Едно от опасенията на стопаните е, че след Брекзит ще паднат цените на говеждото месо, ако доставките за Обединеното кралство се усложнят чрез вносни мита и митнически проверки.

Помощи в случай на "твърд" Брекзит ще има и за рибарския сектор в Общността. От Брюксел обявиха, че рибарите ще получат средства от европейския фонд за рибарство, в случай, че няма да имат достъп до британски води. Европейската комисия е предложила и компромисен вариант, при който британски риболовни кораби ще могат да ловят в европейски води до края на годината, ако Лондон разреши достъпа до своите води за същия период.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.