1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Холандия намалява броя на свинете

Холандия намалява броя на свинете

Редуцирането на поголовието цели да намали неприятните миризми от големите свинеферми

Близо 180 милиона евро ще даде холандското правителство, за да намали броя на свинете, отглеждани в страната. Програмата трябваше да започне на 15 август и да приключи през 2021 година. Заради административни пречки началото се отлага за есента.

Според земеделското министерство в Хага забавянето се дължи на все още неиздаденото разрешение от Европейската комисия. Холандските власти и Брюксел са приключили преговорите по съдържателната част на инициативата, остава Комисията официално да даде зелена светлина.

Редуцирането на поголовието цели да намали неприятните миризми от големите свинеферми, намиращи се в близост до населени места, както и да понижи нивото на вредните емисии, идващи от изпражненията на животните. За изкупуване на правата на свиневъдите властите са предвидили 120 милиона евро, като с тези пари ще се финансира и събарянето на сгради и обори в закритите стопанства. Останалите 60 милиона ще се предоставят като субсидии за модернизация на ферми. Изчисленията показват, че с предоставените 120 милиона евро ще могат да се изкупят и заколят между 600 и 800 хиляди прасета. Това означава, че общото поголовие ще се свие с 14 на сто до 5 милиона животни.

Според актуална анкета, проведена от агроведомството, в момента 40 на сто от свиневъдите смятат да се откажат от бизнеса в рамките на следващите 5 години. Две пети от тях ще затворят още в края на 2019-та. Други 10 процента планират продажба на стопанството. 15 на сто посочват, че се отказват, тъй като няма кой да наследи фермата.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.