1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ХРИСТО БОЗУКОВ: Ще се разделим с всеки, който е действал незаконосъобразно

ХРИСТО БОЗУКОВ: Ще се разделим с всеки, който е действал незаконосъобразно

„Ще се разделим с всеки, който е действал неправомерно, незаконосъобразно и не в интерес на земеделските производители“. Така служебният земеделски министър Христо Бозуков отговори на журналистическо запитване дали ще има кадрови промени в министерството. Той присъства на откриването на специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО.

Министърът заяви, че ще има промени в Държавен фонд „Земеделие“, но не конкретизира. Засегна и проверките в Агенцията по храните.

„Много неща имат да се проверяват в БАБХ. Знаете за прословутите инсинератори, знаете за нередностите и при норките и при чумата по дребните преживни животни. Доста са проблемите“.

Бозуков коментира и варианта за удължаване на кампанията за очертаване по СЕПП.

„Смятам, че не е възможно такова удължаване, защото това е свързано с европейско нотифициране. Това става законово, ако поне 5 страни членки на ЕС имат такова искане. Към момента няма такива. Ние сме единствените, които обмисляме варианта. Така че нямаме никакъв шанс. Не смятам и че е необходимо. Мисля, че има начини и ние ще ги коментираме с колегите, да могат да очертават без санкции.“

За Агро ТВ служебният министър даде своето мнение и за подмярка 4.1 по ПРСР.

„Проведох допитване и срещи с производители. Мненията са противоречиви. Предполагам, че няма да можем да удовлетворим исканията на всички. Мисля, че мярката не трябва да бъде спирана, нито да бъде коригирана. Има възможности за всички, които смятат, че са пренебрегнати, да се преoдолеят тези неща. Предвиждаме мярката да бъде удължена до края на септември. Мисля, че това е доста голям срок и дори до тогава земеделските дейсности, които възпрепятстват стопаните да участват, ще понамалеят и те ще имат възможност да кандидатстват. Следващата подмярка 4.2 ще бъде отворена към средата или към края на този месец и ще продължи до края на ноември. Това дава един период, който ще позволи на стопаните да се пренасочат, който иска и към тази мярка.“

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.