1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ИАОС направи разяснение относно използването на данните за качеството на атмосферния въздух

ИАОС направи разяснение относно използването на данните за качеството на атмосферния въздух

При интерпретиране и тълкуване на данните има несъответствия

Изпълнителната агенция по околната среда (ИАОС), в рамките на своите компетенции, прави следното разяснение относно използването на данните за качеството на атмосферния въздух:

Некоректно е сравняването на часовите стойности за Фини прахови частици (ФПЧ10 ),  предоставени онлайн в реално време от ИАОС на общините, със средноденонощната норма от 50 µg/m3.  Часови стойности за ФПЧ10 не могат да бъдат сравнени с праговата стойност, която се отнася за 24 часа. Изискванията са разписани в Наредба №12 за норми за серен диоксид, азотен диоксид, фини прахови частици, олово, бензен, въглероден оксид и озон в атмосферния въздух и Директива 2008/50/ЕО от 21 май 2008 год. относно качеството на атмосферния въздух и за по-чист въздух за Европа.

Нормата за ФПЧ10 в годишен аспект се смята за превишена единствено ако има повече от 35 превишения на праговата стойност за цялата година.

Във  връзка с гореизложеното препоръчваме на всички общини, ползващи данни от Националната система за контрол качеството на атмосферния въздух (НАСККАВ), както и заинтересованите лица, да се обръщат към ИАОС за съдействие и помощ при интерпретиране и тълкуване на данните за качество на атмосферния въздух.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.