1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Има вероятност земеделското подпомагане да става на базата на производството

Има вероятност земеделското подпомагане да става на базата на производството

Европейските плащания на единица площ за страната ни ще се изравнят с тези на старите страни-членки през 2016 г.

През следващият финансов период на Европейския съюз е възможно подпомагането на земеделието да става на базата на производството, а не на заявена площ за подпомагане както сега. Това информира земеделският министър Мирослав Найденов. Той обясни, че в момента се водят именно такива разговори между земеделските министри в Общността. За Общата селскостопанска политика на ЕС се отделя 48 % от бюджета на общността, затова за сектора по думите на министъра няма как да се водят „пазарлъци” в ЕС.

Европейските плащания на единица площ за страната ни ще се изравнят с тези на старите страни-членки през 2016 г. В Договора за присъединяване на България е записано, че директните плащания ще отговарят на 25% от равнището на директните плащания на 15-те страни-членки през 2007 г., 30 % през 2008 г. и 35 % през 2009 г. Директните плащания в България през 2010 г. ще възлизат на 40 % от нивото на ЕС-15, след което ще се продължи с 10 % ежегодно увеличение на директните плащания, до сто процентното им изравняване с ЕС-15 през 2016 г.

В случай, че схемата обаче бъде променена и се приеме производството и продукцията за критерии за разпределяне на средствата по ОСП между държавите в ЕС, може да се окаже, че страната ни няма да получи много европейски помощи за земеделие. Поради това според Найденов е нужно са имаме конкуретноспособен бизнес, а не земеделците да разчитат на помощи от агроведомството. „Ако плащанията са на единица площ, ние няма как да загубим, защото територията е постоянна величина, затова обаче старите членки, тези, които наистина имат конкуретноспособен бизнес, се усетиха и искат промяна на ОСП и да бъдат обвързани субсидиите с производството. Затова ако нямаме производство и продължим да бъдем поделение на министерство на социалните грижи и подпомагаме за тези хора с едната или двете крави – трябва да е ясно, че не могат да отиват помощите натам”,  съобщи той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.