1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Индексът на храните продължава да се покачва

Индексът на храните продължава да се покачва

През първия месец на новата година зърното е със 7 % нагоре

През януари индексът на храните, изготвян всеки месец от Организацията по прехрана и земеделие към ООН, не само се покачи за осми пореден път, но и достигна най-високото си месечно ниво от юли 2014 година насам. Стойността от 113 пункта е с 4 % по-висока от декември.
 
Основната причина за поредното покачване на индекса е значителното поскъпване на захарта, зърното и растителните масла. Плюс, макар и по-малък, има и при млякото и месото, посочват от ФАО.
 
През първия месец на новата година зърното е със 7 % нагоре и достига 124 пункта. Най-голям месечен ръст отчита царевицата – 11 на сто, а на годишна база увеличението е с 42%, като това се дължи на слабото международно предлагане при същевременно голямо търсене от страна на Китай. Всичко това доведе до най-високите цени на царевицата от 2013 година насам. От това развитие се възползват ечемикът, който поскъпва с близо 7 на сто, както и пшеницата, записала плюс 7%.
Индексът на растителните масла се покачва до 139 пункта. Това е най-високото му ниво от повече от 8 години насам, като поскъпване има най-вече при палмовото масло. Заради стачки в Аржентина, както и заради малък износ, е поскъпнало и соевото масло.
Млечният индекс е 111 пункта, което е ръст от процент и половина спрямо декември. На годишна база увеличението е със 7 %. Двигател на това развитие са по-високите цени на маслото и пълномасленото мляко. 
 
С 1 % до 96 пункта се покачва индексът на месото. След четвъртия пореден месец с възходяща тенденция януарската стойност е със 7 на сто над тази от миналата година по същото време. 
До най-високото си ниво от май 2017-та насам се вдигна индексът на захарта. Увеличението спрямо декември е с 8 % до 94 пункта, най-вече заради прогнозите за слаба реколта от захарно цвекло в Европейския съюз, Русия и Тайланд. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.