1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Инж. Тони Кръстев се срещна с представители на Асоциацията на турските лесовъди

Инж. Тони Кръстев се срещна с представители на Асоциацията на турските лесовъди

По време на срещата се проведе дискусия относно лова и стопанисването на дивеча

Сътрудничеството между България и Турция в областта на горското стопанство да бъде доразвито и задълбочено за постигане на още по-добро единство в борбата за опазване на природата и ефективното опазване и развитие на горите и горския сектор.  За това се договориха изпълнителният директор на ИАГ, инж. Тони Кръстев и председателя на Асоциацията на турските инженер лесовъди – Али Кючюкайдън.

„Лесовъдите, независимо от националността имаме едни и същи цели, затова е много важно да се координира работата между страните и отговорните администрации за горите и горското стопанство. Убеден съм, че процесът на представяне на общи политики, позиции, обмен на информация е предпоставка за намирането на правилните решения за много общи въпроси и проблеми”, каза инж. Тони Кръстев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите, по време на проведените разговори.  

Инж. Кръстев запозна присъстващите със структурата на Изпълнителна агенция по горите и принципите на стопанисване, ползване и контрола на горските територии в Република България, съгласно Закона за горите. Гостите бяха запознати с основните проблеми при превенцията и контрола на незаконния добив на дървесина. Те проявиха интерес към стопанисването, упражняването на контрол и концентрацията на нарушения в горите в зависимост от собствеността им.  „Нарушения се срещат навсякъде - в държавни горски територии, общински гори, но най-масовите бракониерски прояви са около малки населени места. Опазването на горите е проблемно и в малките частни имоти, особено и заради факта, че повечето от собствениците не живеят там, където са горите им.”, подчерта инж. Тони Кръстев. „Има частни горски кооперации, например в Родопите, където горите се стопанисват много добре. Същото може да се каже и за някои общински гори. Но съществуват и обратните примери”, допълни той.

По време на срещата се проведе дискусия относно лова и стопанисването на дивеча и основните проблеми при справянето с бракониерските прояви. Инж. Юлиян Русев запозна присъстващите с подготвяната актуализация на Закона за лова и опазване на дивеча. Предвижданите промени ще засегнат реда и начините за определяне на границите на ловностопанските райони. Промяната трябва да доведе до по-голяма сигурност и защита на интересите на всички ловци. Ще бъде обсъдена и промяна на сроковете на ловуване съгласно европейското законодателство и ратифицираните от България международни конвенции.

От своя страна Али Кючюкайдън заяви, че сътрудничеството в областта на горското стопанство ще повлияе положително върху развитието на отрасъла и в двете страни. По думите му, лесовъдството е ценност, която се подкрепя в цял свят и подобни срещи са от изключителна важност.     

Посещението на петчленната турска делегация е продължение на успешно приключилия проект „Странджа/Йълдъз е планина без пожари”, осъществен по Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП България – Турция. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.