1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ирландските фермери ще се борят за размерите на евросубсидиите

Ирландските фермери ще се борят за размерите на евросубсидиите

Промените в ОСП могат да имат негативни последици за хиляди фермерски семейства в Ирландия

Фермерите в Ирландия ще продължат стремежа си към запазване на сегашните размери на плащанията по европрограмите, след като еврокомисарят Дачиан Чолош разкри миналата седмица в Дъблин, че цялостните реформи в сектора са практически почти неизбежни.

Президентът на Ирландската асоциация на фермерите (IFA) Джон Брайън напомни, че съществуващият в момента модел на Обща селскостопанска политика (ОСП) на Евросъюза досега успешно е поддържал земеделското производство на страната и е защитавал семейното фермерство във всяка селска община. Той отбеляза също, че плащанията понастоящем изпълняват задачите на ЕС по отношение на продоволствената сигурност.

„ОАП подкрепя устойчивите производства на висококачествени храни, гарантиращи безопасност и контрол, и отговарящи на всички екостандарти, коментира той. – Освен това, тя възнаграждава фермерите за това, че осигуряват некомерсиални, обществени блага, като напр. биоразнообразие и качество на водите. Потребителите могат да бъдат сигурни в надеждността, безвредността и контрола на храните, които отговарят на най-високите стандарти по отношение на околната среда и защитата на животните. Разходите на едно домакинство сега са по-малко от 13%, а преди 30 години те са достигали 30%".

Междувременно, президентът на Ирландската асоциация на млекопреработвателите и млекарите (ICMSA) Джаки Кейхил каза, че макар коментарите на Чолош относно необходимостта от адекватно финансиране на ОСП са успокояващи, грижите могат да се съсредоточат около вероятността с въвеждането на тези мерки организацията да се отдалечи от своята историческа основа. Кахил каза, че всяка такава промяна може да има големи негативни последици за хиляди фермерски семейства в Ирландия.

Във връзка с млекопреработвателната политика, еврокомисарят отговори на въпрос на Кейхил относно ценовите нива и гъвкавостта, твърдейки, че някаква форма на „предпазна” намеса би продължила да играе роля за предотвратяване на тоталния пазарен колапс. Той каза още, че ICMSA не е обмисляла никакви подобни спешни мерки, като напр. осигуряване на определен вид подкрепа, в случай, че цените на млякото се покачат на стабилни високи нива.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.