1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Искат оставката на председателя на Националното сдружение на ловците и риболовците

Искат оставката на председателя на Националното сдружение на ловците и риболовците

По смисъла си новият закон ражда единствено конфликти

 

От Инициативния комитет на ловците и риболовците ще поискат оставката на председателя на Националното сдружение на ловците и риболовците Христо Михайлов на утрешното общо събрание на сдружението. Това стана ясно на пресконференция, свързана с проблемите по новия закон за лова и дивеча, предаде Агенция „Фокус”. От инициативния комитет припомниха, че на протеста на КНСБ на 16 юни Христо Михайлов е обещал проблемите да бъдат решени, но към днешна дата това не се е случило.
Асен Пиперков, член на комитета, обясни, че този закон, който беше приет в последните дни на мандата на парламента, е „написан за корпоративни интереси”. Пиперков допълни, че са водени предварителни разговори с представители на ПП ГЕРБ, в които им е било обещано, че ако ГЕРБ вземе властта, ще преразгледа този закон. Той запита защо след като дадени сдружения отговарят на всички необходими изисквания, Христо Михайлов отказва да ги регистрира и то без ясна причина.
Новият закон постановява 70 хектара на ловец и като се раздели площта на България на броя на ловците се получава така, че към днешна дата никой не може да стане ловец, защото няма площ за него. Премахнат е статутът на свободния ловец, по думите на Пиперков.
Наско Червенков от Ловно сдружение „Съединение” каза, че по смисъла си законът ражда единствено конфликти. Той посочи случай в село Мало Конаре, където ловната дружинка на 45 ловци е била премахната и са им били иззети пушките.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.