1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Искат приемането на единна система за идентификация и регистрация на домашни животни в ЕС

Искат приемането на единна система за идентификация и регистрация на домашни животни в ЕС

Това ще насърчи отговорното отглеждане на животните, тъй като изхвърлянето им на улицата вече няма да е толкова лесно

При наличието на общ пазар на стоки и услуги, свободно движение на хора и мобилност на труда, съществуването на общоевропейска система за регистрация на домашните животни е силно необходимо. Това призова българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев в Страсбург, където участва в дебат за въвеждането на съвместими системи за регистрация на домашни любимци във всички държави-членки на ЕС.

"В момента няма общо европейско законодателство, определящо единна система за идентификация и регистрация на домашните животни, а всяка държава сама определя начините и средствата за това. Отделните национални системи, където те съществуват, също не са свързани, което води до фрагментирана среда с непълна или изцяло липсваща информация за статуса на животните", коментира българският евродепутат

Според Емил Радев, който бе номиниран за евродепутат на годината в категорията "Благосъстояние на животните", наличието на единна система би спестило много време и средства, би ограничило бюрокрацията при преместването на животно от една в друга държава и не на последно място би дало много по-голяма сигурност на собствениците относно произхода на техните любимци - кои са техните родители, от какви заболявания са прекарали, както и какви ваксини са им били поставяни. Големи биха били ползите от една обща и хармонизирана система и относно контрола на болестите и разпространението на зарази сред животни и хора, както и намаляването на трафика и злоупотребите при продажбата на кучета и котки, уверен е Радев.

"Наличието на единна система за идентификация и регистрация би насърчила и отговорното отглеждане на животните, тъй като изхвърлянето им на улицата вече няма да е толкова лесно. При наличието на зоополиция, както е в Холандия и вече и в България, или на съответни служби за защита на животните в другите държави-членки, собствениците на изоставени животни ще могат бързо да бъдат откривани и санкционирани, което от своя страна ще намали и популацията на бездомни кучета и котки", заключи още Емил Радев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.