Италия с нов земеделски министър

Джан Марко Чентинайо е следвал политически науки

Джан Марко Чентинайо е новият министър на земеделието в Италия. Политикът от партия "Северна лига" заменя Маурицио Мартина, който заемаше поста в предишното правителство.

47-годишният Чентинайо е следвал политически науки и няма особени връзки със селското стопанство. Първоначално той не беше включен в списъка с министри, предложени от новите коалиционни партньори в Италия – Движението пет звезди и Северната лига. Миналата седмица италианският президент Серджо Матарела отхвърли проектосъстава на кабинета, най-вече защото в него като финансов министър беше посочен отявления противник на еврото Паоло Савона.

Първият връх в политическата кариера на Джан Марко Чентинайо е постът на общински съветник и по-късно на заместник-кмет в северноиталианския град Павия. През 2013 година е избран в италианския Сенат.

В новото италианско правителство има специалист по селскостопанските въпроси, но той ще отговаря за околната среда. Серджо Коста е завършил агрономия и е магистър по право в областта на околната среда. Като генерал в италианската горска полиция Коста има зад гърба си редица разследвания по екологични проблеми и стана известен с ролята си при разкриването на мафиотски машинации с отпадъците и нелегални сметища в региона на Неапол.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.