1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Италия въвежда данък върху продажбата на препарати

Италия въвежда данък върху продажбата на препарати

Правителството на Джорджа Мелони очаква от това в хазната да постъпват повече от 10 милиона евро на година

23 години след въвеждането му, данъкът върху продажбите на изкуствени торове и препарати за растителна защита в Италия най-после ще започне да се събира. Правителството на Джорджа Мелони очаква от това в хазната да постъпват повече от 10 милиона евро на година.
 
Данъкът беше въведен през 2000 година, когато размерът му беше определен на половин процент от сумите, които фирмите, търгуващи с препарати, генерират от продажбите. На по-късен етап ставката беше вдигната на 2%, но събирането така и не започна. Затова през миналата година бяха въведени финансови санкции. При неплащане нарушителят трябваше да внесе двойната сума, а при закъснение се начисляваше по 0,1 процент от дължимото на ден. Тъй като и тези наказания не показаха ефект, се въвеждат нови правила.
 
В наскоро гласуван от кабинета декрет се казва, че от началото на следващата година търговците и производителите ще плащат по 2% от годишния си оборот, съобщават от канцеларията на Мелони. Освен това всички компании са длъжни да се регистрират на сайта на Националната аграрна информационна служба, като посочат оборота си от предходната година и попълнят декларация, в която изреждат всички продукти, попадащи под новия "данък за растителна защита". Генерираните от него средства ще бъдат вложени в подобрението на системата за безопасност на храните, уточняват от аграрното министерство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.