1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ивайло Московски: Категорично подкрепяме българските превозвачи

Ивайло Московски: Категорично подкрепяме българските превозвачи

Снимка:

Управялващите все още нямат официален отговор от Атина на искането си за пълно вдигане на фермерската блокада

Българските превозвачи планират пълна блокада на всички гранични пунктове с Гърция в четвъртък, съобщи транспортният министър Ивайло Московски пред БНТ, след като направи безуспешен опит да договори с гръцките власти вдигане на фермерската блокада на ГКПП "Кулата-Промахон", пише mediapool.bg.

"След като гърците не спазиха поетия си ангажимент – трите гранични пункта няма да работят, туристите към Гърция да си измислят други маршрути", коментира той, съветвайки българските превозвачи, които в момента са в Гърция, да се приберат през Дойран, Македония.

Управялващите все още нямат официален отговор от Атина на искането си за пълно вдигане на фермерската блокада и обезпечаване на коридор за безпроблемно преминаване на границата от гръцката полиция.

Повече от 26 дни  гръцките фермери продължават блокадите на граничните пунктове, както и на основни пътни възли във вътрешността на страната. Фермерите излязоха на  протести, защото не са съгласни с новите промени, предлагани от правителството под въздействието на еврокредиторите.

Според изчисленията на гръцките синдикати на фермерите се получава, че за всяко едно евро, което гръцките фермери  ще спечелят през 2016 –та година, 79 цента от него те трябва да платят за данъци и осигуровки, което естествено не им харесва, съобщава телевизия Агро ТВ.

„Сега системата в България е по-добра, отколкото в Гърция. Много гърци пътуват до България, за да търсят работа. Сега в Гърция в агросектора има големи проблеми, които с години са отлагани за разрешаване. Ето защо чашата преля и вече 26 дни сме по пътищата. Правителството ни трябва да разреши много проблеми. Един от най-големите към момента е, че себестойността на продукцията, която произвеждаме е много висока, а всичко необходимо, което трябва да се купи, за да се произведе тази продукция също е много скъпо.Това обаче е само един от проблемите“ казва гръцки фермер цитиран от телевизия Агро ТВ.

Протестиращите са дали на правителството на Ципрас срок от два дни за да оттегли предложените промени в данъчното, осигурително и пенсионно законодателство. Това става ясно от съобщение на фермерските синдикати до медиите там.

Междувременно от Съюза на международните превозвачи съобщиха, че блокади от четвъртък ще има и на граничните пунктове Маказа и Златоград, както и на международния път Кърджали – Комотини.

В сряда граничните пунктове "Кулата", "Илинден" и "Капитан Петко войвода" останаха затворени, след като не беше постигнато съгласие за отстраняване на селскостопанските машини от пътищата на гръцка територия. Блокадите остават и в четвъртък.

Вижте мнението на бившият министър на земеделието и храните и в момента председател на Съюза за стопанска инициатива Мирослав Найденов за стачката на фермерите в южната ни съседка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.