1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Изборната бариера да падне на 3% предлагат Обединени земеделци

Изборната бариера да падне на 3% предлагат Обединени земеделци

От партията обмислят референдум за задължително гласуване

„В настоящата напрегната обществено-политическа ситуация ярко се откроява необходимостта от промяна в изборното законодателство в посока повече прозрачност, равен достъп до публичност чрез обществените медии, засилване на мажоритарния елемент и ограничаване на корпоративния и купен вот”, това заяви на пресконференция Петя Ставрева, председател на ПП Обединени земеделци. В нея участваха и Анастасия Димитрова–Мозер – почетен председател на партията и юристите Красимир Вълев – дългогодишен член на ЦИК и Снежана Сутолова. „С промените в изборното законодателство не трябва да се правят експерименти, защото те са голяма отговорност пред суверена – българския народ”, допълни Ставрева.

„Парламентът трябва спешно да гласува промени в изборното законодателство, а не да излиза в отпуск, което е безотговорно в настоящия момент”, заяви от своя страна Анастасия Мозер.

Юристът Красимир Вълев коментира изборната администрация и коментира, че „тя трябва да бъде независима, деполитизирана и постоянно действаща”. Колегата му Снежана Сутолова допълни, че е „необходимо облекчаване на изискванията за регистриране на кандидатите в посока повече представителност и прозрачност в изборния процес и намаляване на бариерите пред участниците в него.

От ПП „Обединени земеделци” предлагат следните промени в изборното законодателство:

  • Промяна в изборния праг за влизане в парламента – да бъде намален на 3%.
  • Засилване на мажоритарния елемент в избирателната система чрез  въвеждане на преференциално гласуване с нисък праг - до 4%.
  • Въвеждане на машинно гласуване и стартиране на работа по въвеждане на процедура за интернет гласуване, което да става след индивидуална регистрация на всеки гласоподавател, получаване на изборен код за достъп и т.н.
  • Бюлетините задължително да бъдат отпечатвани от официална
  • държавна институция като печатницата на БНБ и да се номерират с пореден номер.
  • Съставяне и поддържане на точни и коректни избирателни списъци от ГРАО. Осигуряване на публичен достъп до обобщените статистически данни в избирателния регистър.
  • Облекчаване на изискванията за регистрация е на кандидатите в изборния процес:

- намаляване броя на подписите за регистрация на партиите от 7 000 на 2 000 и за регистрация на независимите кандидати – на 1000;

- депозитите за регистрация за участие в избори да бъдат намалени от 10 000 на 5 000 лева;

- внесеният депозит от независимите кандидати да се възстановява при получен над 1% от гласовете на избирателите в съответния МИР.

  • Намаляване с 50% на размера на държавната субсидия за парламентарните и извънпарламентарните партии, както и засилване на контрола по отчетността на използваните средства от субсидията.
  • Създаване на независима, професионална и деполитизирана изборна администрация и ясно регламентиране на изискване за деклариране на конфликт на интереси на експерти и членове на изборната администрация.
  • Осигуряване на равен достъп до обществените медии - безплатно ефирно време за всички кандидати за участие в различни формати на обществените медии – БНТ, БНР, както и техните регионални канали и програми.
  • Обозначаване на платените агитационни материали и платените изяви на участниците в частните медии.

Петя Ставрева съобщи, че в Обединени земеделци съвместно с граждански организации обсъждат инициирането на  референдум за

въвеждане на задължително гласуване. Всички предложения за промени в изборното законодателство ще бъдат внесени в парламента и в президентската институция.    

Ставрева коментира и горещата тема за актуализацията на бюджета, която според нея „всъщност е актуализация на задлъжнялостта на България”.  „Новото правителство продължава по стария начин – с нов заем. Това е продължение на политиката на временните и частични финансови решения, които не разрешават проблемите, а ги задълбочават”, каза още Ставрева. Правителството има намерение да раздава, а не да създава условия за ръст на икономиката, посочиха от Обединени земеделци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.