1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Избрахме еврофермер, евробизнесдама и млад еврофермер на 2017 г.

Избрахме еврофермер, евробизнесдама и млад еврофермер на 2017 г.

Конкурсът се провежда за 17-та поредна година

Изтеклата 2017–та година вече има своите Еврофермер, евробизнесдама и млад еврофермер. Номинациите се правят от специализираното списание Агробизнесът, а неговите читатели определят победителите в конкурса, който се проведе за 17-та поредна година.

Купата и приза Еврофермер на 2017 г. получи Атанас Василев, управител на „Агрария Сървиз“ ЕООД, гр. Свищов. Фирмата предлага услуги в областта на селското стопанство. Сред приоритетите на Атанас Василев е лозарството, където той успешно разработва проекти. Заедно с екипа си фермерът обслужва масивите на Винпром-Свищов.

В надпреварата за приза Евробизнесдама на 2017 победител е Галина Пейчева Митева. Тя обработва 17 хиляди декара земя в района на община Раковски и община Братя Даскалови, обл. Стара Загора. Стопанисва още 500 дка винени лозя, 260 дка лавандула, площи с жълта акация и бял трън, кориандър, няколко хиляди декара с люцерна. Отглежда и зърнени култури - слънчоглед и пшеница. Галина Митева е убедена, че трябва да се даде гласност на успехите в сектора и младите хора да повярват, че всеки, който иска, може да се занимава със земеделие.

Почетната купа и приза Млад еврофермер на 2017 спечели 18-сет годишният Димитър Чолаков от Павликени. Признава, че никога не му е минавало през ум да се занимава с нещо друго. Всичките му намерения и мечти са свързани с нивите. В началото само се возех, но след това вече прибирах реколтата и се гордеех с това, споделя младият фермер. „Сега съм наясно, че земеделието е един от най-важните  и най-съществените отрасли на икономиката.“

Специални гости на събитието по връчването на наградите бяха Атанас Добрев, зам. министър на МЗХГ и Огнян Златев, ръководител на представителството на ЕК в България. Те пожелаха успех на победителите и определиха конкурса като много добра инициатива, която фокусира общественото внимание върху земеделския сектор у нас и неговия потенциал за бизнес развитие.

Автор: Валери Станев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.