1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Изпълнителната агенция по горите ще бъде партньор по българо-швейцарска програма

Изпълнителната агенция по горите ще бъде партньор по българо-швейцарска програма

Програмата ще се подготви от Фондацията за биологично земеделие „Биоселена”

Министерство на земеделието и храните и в частност Изпълнителната агенция по горите ще бъде включена като партньор по българо-швейцарската програма. Към момента ведомството ще участва в проекта с експертния си потенциал. Това стана ясно на среща на заместник-министърът на земеделието и храните д-р Георги Костов с г-н Питър Дамери и  г-н Маркус Люти от Швейцарското представителство.

Концепцията за съвместна бъдеща българо-швейцарска програма ще съчетава защитата на ценни природни ресурси чрез развитие на пазарни механизми за устойчиви продукти и услуги и на модели и механизми за участие на местните общности  в този процес. Програмата ще се подготви от Фондацията за биологично земеделие „Биоселена”. Тя е свързана с опазването на околната среда и развитието на селските райони. Важна цел на проекта е повишаването на доходите на населението на тези територии.

По време на срещата зам.-министър Костов подчерта, че предстоящата програма е изключително актуална, тъй като в нея, за разлика от предходната, отделните елементи – екологосъобразен агробизнес, устойчиво лесовъдство и защита на биоразнообразието се разглеждат като едно цяло. С програмата се предвижда внедряване на ноу-хау, както и работещи швейцарски методики, свързани със заплащането на услугите от горите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.