1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Източването на ДДС е най-сериозният проблем на търговията със зърно

Източването на ДДС е най-сериозният проблем на търговията със зърно

България е единствената страна, в която се предлагат два вида сделки за зърно – с и без ДДС

Източването на ДДС е най-сериозният проблем на търговията със зърно. Това каза директорът на Националната служба по зърното и фуражите към Министерството на земеделието и храните (МЗХ) д-р Злати Златев, предаде Агенция "Фокус". България е единствената страна, в която се предлагат два вида сделки за зърно – с и без ДДС. А с фиктивен износ се точи ДДС от държавата.

Заради такива злоупотреби, вече трета година чрез взаимодействие и утвърден оперативен план за съвместни контролни действия и противодействия на закононарушенията между службата за зърното НАП и Главна дирекция „Криминална полиция” се извършват проверки по области. От март досега са извършени 352 проверки, замервани и проверени са 141 243 тона зърно, посочи Златев.

По Закона за търговия и съхранение на зърно са съставени 69 актове, а констатираните нарушения за търговия без документи са предадени на органите на НАП и на МВР. „Най-фрапиращи са случаите, които сме разкрили, в областите Русе, Разград, Ямбол, Шумен и Стара Загора. Констатира се основно зърно, което се търгува без ДДС, откриват се измами чрез фиктивен износ при вътрешно общностни доставки и износ за трети страни. Не се декларира реалното произведеното зърно, стига до се уникални случаи, при които се дават данни, че е произведено например 70 кг пшеница, 150 кг царевица от декар, при положение, че тази година добивите са много по-големи. Това показва, че производството се укрива и голяма част – около 40 % се насочва за търговия без документи. Ние на практика сме единствената уникална страна, в която по време на търговия се предлага два вида сделка – цена с ДДС и цена без ДДС”, обясни Златев. Тази година например при съвместна проверка на преработвател на слънчоглед в Шумен (с представители на НАП и Икономическа полиция) е разкрита измама за над 12 млн. лв. укрито ДДС.

2149 са регистрираните търговци на зърно, отчете Златев. Характерното за страната ни е, че зърното не минава през борсата и сивата икономика е много голяма. „Ние се опитваме чрез въведените контролни системи да бъдат изкарани на светло търговските сделки”, посочи директорът на земеделската служба. За пример във Франция всяка търговска сделка, която се осъществява между земеделски производител и търговец, се облага с почти 3 евро на тон за дейност и подпомагане сектора под различни форми. Там производството на зърно е 40 млн. тона, а имат само 500 търговци.


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.