1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Качински: Агрокомисар Войчеховски да подаде оставка

Качински: Агрокомисар Войчеховски да подаде оставка

В интервю за полска телевизия Войчеховски отхвърли искането на Качински и публикува в социалните мрежи отворено писмо до полските земеделски производители

Заради масовите фермерски протести, обхванали цяла Европа, агрокомисар Януш Войчеховски трябва да подаде оставка. Това е поискал лидерът на полската партия "Право и справедливост" Ярослав Качински, която до декември миналата година управляваше Полша и излъчи Войчеховски като комисар.
 
В телефонен разговор с Войчеховски Качински го е призовал веднага да се откаже от поста си. Заради позицията си по Зелената сделка и вноса от Украйна Войчеховски е под "приятелски обстрел" от Варшава. Бившите управляващи там го обвиняват за Общата селскостопанска политика, както и за отварянето на границите на Европейския съюз за вноса от Украйна.
 
Въпреки тези критики, през есента на миналата година агрокомисарят предприе сериозни усилия, за да гарантира допълнителни средства в размер на милиарди евро за фермерите в своята родина. Това пък му донесе неодобрението на колегите му от други страни членки, тъй като парите бяха взети от аграрния резерв.
 
В интервю за полска телевизия Войчеховски отхвърли искането на Качински и публикува в социалните мрежи отворено писмо до полските земеделски производители. В него той изброява редица мерки, които е предприел в качеството си на комисар по земеделие, за да помогне на своите сънародници. Сред тях са спирането на вноса на зърно от Украйна, спирането на регламента за намаляване на пестицидите, изравняването на директните плащания с тези на фермерите на Запад и одобряването от страна на Брюксел на полска държавна помощ за селското стопанство в размер на повече от 3,7 милиарда евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.