1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Картелни цени на яйцата и пилешкото през 2008 г. потвърди ВАС

Картелни цени на яйцата и пилешкото през 2008 г. потвърди ВАС

Антимонополният орган продължава да наблюдава пазарите, свързани с производство и дистрибуция на храни в страната

Тричленен състав на Върховния административен съд потвърди решение на Комисията за защита на конкуренцията от юли 2008 г., с което бе наложена санкция от общо 293 000 лв. на 24 предприятия, производители на яйца и пилешко месо, за нарушения на чл. 9, ал. 1 от ЗЗК - пряко или косвено определяне на цени или други търговски условия.

Проучването на КЗК установи тогава, че в периода 2002 - 2007 г. Съюзът на птицевъдите в България, като браншова организация, е организирал срещи между членовете си - производители на яйца и пилешко месо - с цел координиране и съгласуване на ценовото им поведение.

Производителите на яйца са съгласували едновременно цените и обема на своето производството. Повишаването на цената на яйцата през месеците юни-август на 2007 г. е толкова драстично, че надминава средноевропейските цени.

В периода 2002-2007 г. на свои срещи производителите на пилешко месо регулярно са обменяли чувствителна търговска информация с цел поддържане на минимални ценови равнища. Процесът се е подпомагал и чрез разпространение от средствата за масова информация на индивидуални данни относно цени от най-големите производители на пиле.

Настоящото решение на ВАС, макар и неокончателно, е поредното потвърдително решение на Върховния съд спрямо установени от КЗК забранени споразумения в различни пазари от сектора на хранителната промишленост. През 2010 година съдът с окончателни решения потвърди наличието на картелни нарушения, извършени от участниците на следните съответни пазари: мляко и млечни продукти, масов пшеничен хляб и слънчогледово олио.

Антимонополният орган продължава да наблюдава пазарите, свързани с производство и дистрибуция на храни в страната, става ясно още от информацията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.