1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Картофопроизводители получават семена и торове за над 2 милиона лева

Картофопроизводители получават семена и торове за над 2 милиона лева

Финансирането на сектора от държавата и ЕС се бави, свиват производството

Водещи български картофопроизводители ще получат субсидия в размер на 2 милиона лева от "Интерснак България". Със средствата ще бъдат закупени семена от Холандия и тор от Франция, които още от тази гоодина ще се използват за отглеждането на специален сорт картофи.

Освен финансова помощ, ще бъдат предоставени и безплатни консултации от специалисти в отглеждането на картофи. Целта е да се постигне по-високо качество на реколтата и увеличаване на добива.

Според Съюза на частните картофопроизводители, около 30% от есенните посеви няма да бъдат наторени поради недостатъчните субсидии, както и по-тежката процедура за кандидатстването и получаването им. Поради липса на субсидии и страх от липсата на реализация на добива, много фермери дори прибягват до свиване на производството.

Според Асоциацията на земеделските производители в България, голяма част от финансирането е планирано да стане чрез земеделските субсидии, които обаче се забавят. Поради забавянето на парите по САПАРД и директните плащания на ЕС, банките пък са незаинтересовани да отпускат кредити на земеделските стопани.

По данни на Министерство на земеделието и храните около 13 000 фермери чакат финансиране по директни плащания за кампания 2008.

"Интерснак България" използва за производството си само български картофи. За миналата година от родните производители са изкупени 7 хиляди тона. Основната суровина са зимни картофи от Самоков, Ихтиман и Монтана. От 2007 г. се работи и с единствения фермер в България от Сливен, който отглежда летен сорт картофи.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.