1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Каруци свободно се движат из Варна

Каруци свободно се движат из Варна

Няма поставени знаци, които да ги забраняват

 

Десетки каруци се управляват незаконно във Варна, въпреки наредбата за обществения ред, установиха местни журналисти. Според нормативния документ движението на колите с животинска тяга е забранено в рамките на града. Талигите обаче масово са превзели кварталите. Маршрутът им най-често преминава през бул. "Република" в район "Младост" в посока към циганската махала и "Топливо".

"КАТ може да санкционира водачите на каруци по Закона за движение по пътищата, ако не са поставили задължителните светоотразители отпред и отзад на превозното средство, както и ако се движат в участък, на който е поставен знак "Забранено за превозни средства с жива тяга". Това обяснява инспектор Драгомир Ганчев - началник група "Пътен контрол" към варненския сектор "Пътна полиция". Глобата е 30 лв. Санкция в същия размер се налага и за замърсяване на пътя. Във Варна обаче не е имало санкции за движещи се каруци по Закона за движение по пътищата, тъй като няма поставени знаци, които да ги забраняват.

Допълнението в наредбата, което забранява категорично движението на каруци в рамките на града е влязло в сила от 1 януари 2009 г. Санкциите са между 50 и 500 лева, а размерът им се определя от отдел "Обществен ред и сигурност" в общината. От началото на годината от Общинска полиция са санкционирали 3-ма - 4-ма водачи на каруци, които са се движили в рамките на града. Запознати коментираха, че не глобяването е проблем в случая, а събираемостта на сумите. Това се дължало на факта, че собствениците на каруци обикновено са неплатежоспособни. Имало е случаи на конфискация на каруци. Отнетите талиги се съхранявали в разсадници извън града.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.