1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Китай ще разреши търговията с части от защитени животни

Китай ще разреши търговията с части от защитени животни

Екоактивистите се опасяват, че легалната търговия ще послужи като прикритие за незаконни продажби

Китай ще разреши търговията с части от защитени животни. Сделките обаче ще се извършват при определени условия. Това става ясно от съобщение на правителството.

Според китайските власти търговията ще подлежи на строг контрол. Така например стрити на прах рога от носорози и кости от тигри ще се продават единствено на болнични заведения, официално сертифицирани за традиционната китайска медицина.

Въпреки това природозащитни организации по цял свят протестираха срещу решението на Пекин. Екоактивистите се опасяват, че легалната търговия ще послужи като прикритие за незаконни продажби. Новите правила ще създадат ново търсене на тези продукти, което беше намаляло, след като те бяха забранени през 1993 година, смятат от WWF.

Въпреки въведената преди 25 години забрана, Китай не успя да ограничи черния пазар с рога от носорози и тигрови кости, внасяни нелегално от Виетнам. Същото се отнася и за търговията със слонова кост, която има висока стойност в Китай като символ на богатство. Други продукти от редки животни пък се смятат за лечебни и масово се прилагат от нелицензирани лечители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.