1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Китай забранява разхищаването на хранителни продукти

Китай забранява разхищаването на хранителни продукти

С новия закон се въвежда строг контрол на количествата домакински отпадъци

Нов закон, влязъл наскоро в сила в Китай, приравнява разхищаването на хранителни продукти с престъпление и го наказва със сурови глоби. Нормативният акт беше гласуван, след като президентът на Народната република, Си Дзинпин, остро критикува поведението на своите съграждани, изхвърлящи големи количества годни за консумация храни.
 
С новия закон се въвежда строг контрол на количествата домакински отпадъци, забраняват се и прекомерните поръчки на храни от фирми, предлагащи кетъринг—слуги. Максималната глоба при нарушения на правилата е 10 хиляди юана, което е равно на 1275 евро. На доставчиците вече е разрешено да таксуват клиентите си с допълнителна такса за събиране на отпадъците, останали след големи поръчки.
 
Според държавната телевизия всяка година от доставки на храни по домовете в Китай се събират 18 милиона тона отпадъци под формата на неоползотворени продукти. През миналата година самият държавен глава се зае с темата, определяйки количествата изхвърлена храна като "шокиращи". По думите на Си Дзинпин прахосването на продукти е срамно, докато пестенето е добродетел. В следствие на този призив общински и регионални власти стартираха кампании за намаляване на отпадъците. На остра критика бяха подложени и качени в социалните мрежи видео-материали, показващи как хора поръчват и консумират огромни количества скъпи хранителни продукти, за да парадират със своето благосъстояние.  
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.