1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Кметове дали 2000 терена на безценица

Кметове дали 2000 терена на безценица

"В нарушение на закона са раздадени над 2000 общински парцела от 2004 г. досега", заяви Малина Ачкаканова

Общински парцели са давани на безценица, без задължителния анализ на независими експерти и дори под данъчната им стойност. Така са изтъргувани около 10 на сто от имотите, сочи прокурорската проверка, разпоредена от Борис Велчев.

"В нарушение на закона са раздадени над 2000 общински парцела от 2004 г. досега", заяви вчера обвинителката от Върховна административна прокуратура Малина Ачкаканова. След скандалните общини Царево и Приморско крак са повлекли Сливен и Добрич. В четирите града кметовете търгували имоти с подписа си без решение на местния парламент, макар това да е било задължително според промяна в Закона за общинската собственост от октомври 2004 г.

Най-провинила се, според прокуратурата, е кметът на Добрич Детелина Николова. Тя е изтъргувала  79 на сто от имотите. От 389 имота едва 82 са дадени според правилата. Останалите 307 на практика са престъпна дейност. Николова бе избрана за първи път на местния вот преди 7 години с листата на НДСВ, през 2007 г. пък доверие в нея инвестира и ГЕРБ. "За съжаление не съм получила все още резултатите от проверката на районна прокуратура. Гарантирам обаче, че не съм подписала нито един договор без решение на общинския съвет и не съм продала имот в нарушение на Закона за обществените поръчки", заяви Николова.

Според прокурорите  закона е бил нарушен и в Пловдив, Първомай и Кубрат. Там продавали имоти и раздавали права за строеж на символични цени, по-ниски от данъчните оценки. "Няма логично обяснение освен пълно непознаване на правилата. Има суми по-ниски от оценката със 100-200 лева, което е безсмислено. Никой не забогатява с такава сума, коментира Ачкаканова. Най-голямата разлика е в Пловдив, където изтъргували общински апартамент за 20 000 лв. при оценка от 27 000 лв. За сравнение МВР продава своите ведомствени апартаменти на полицаи срещу  105% от данъчната им стойност.

В Приморско общинари въобще не отразявали в специалния регистър обстоятелствата около продаваните имоти, сочи проверката.

Незаконните актове на кметове и подчинените им служители са били подпомагани от бездействието на местни прокурори. Седем разследвания се водят за незаконни действия на общинари в страната. От тях 2 са завършили с отказ да се образува наказателно преследване. Единствените осъдени пък са две жени от Пазарджик. Те са получили присъди за използване на фалшиви документи, сочи проверката на ВАП. Шефката на общинска служба "Земеделие и гори" в града и нейна подчинена са променили статута на 13 парцела ниви, които впоследствие са вкарани в регулация. Така цената им скочила в пъти.
"Призовавам всички кметове и общински съвети да развалят сделките, за които са установени нарушения", призова вчера Ачкаканова.

Обвинителката преди време каза, че държавата е възстановила на бившия премиер Симеон Сакскобургготски два пъти по 4521 дка и царят трябва да върне земите. Тогава Ачкаканова настоя Агенцията по горите и земеделското министерство да започнат съдебна процедура и да си поискат горите обратно. Държавата обаче нищо не направи. Дали сега местната власт ще се съобрази с призива на Ачкаканова, скоро ще стане ясно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.