1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Колко губят фермерите в Германия, ако субсидията отпадне

Колко губят фермерите в Германия, ако субсидията отпадне

На 8 януари фермерите в цялата страна смятат да излязат с тракторите си по улиците

Близо 2900 евро ще загуби една средностатистическа ферма в Германия, ако субсидията за дизеловото гориво отпадне, както възнамерява правителството в Берлин, за да закърпи дупката в бюджета. Недоволството от това решение вече доведе до масови протести, а на 8 януари фермерите в цялата страна смятат да излязат с тракторите си по улиците.
 
Дали плановете на правителството ще се осъществят, зависи от решението на Бундестага, който ще гласува промените в закона в първите работни дни на новата година. Ето какви загуби ще претърпят различните видове стопанства.
 
Най-силно засегнати ще са фермерите, които отглеждат полски култури. За обработването на своите площи, за сеитба и жътва те използват най-много дизел. Млечните ферми са на второ място, тъй като и те имат голям разход, например за прибирането на фуражните култури и за други машини и превозни средства. 
При субсидия в размер на 21 цента и половина на литър гориво, каквато е сумата от 2021 година насам, едно стопанство за полски култури би загубило около 3900 евро, а един млекопроизводител – 3200 евро. На трето място са смесените стопанства със загуба от малко над 3000 евро, а със 750 евро най-слабо ощетени ще бъдат лозарите.
С размера на обработваната площ се покачва и разходът на гориво, така че малките ферми губят по-малко. При отпадане на субсидията такива стопанства биха имали допълнителни разходи в размер на 870 евро на година, докато големите стопанства, особено в източните провинции, ще загубят над 26 000 евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.